MS SQL Server Yedekleme

Management Studio, Microsoft SQL Server’ın tüm bileşenlerine erişmeye, bu bileşenleri yapılandırmaya, yönetmeye ve geliştirmeye yönelik tümleşik bir ortamdır. SQL Server Management Studio, tüm beceri düzeylerindeki geliştiricilerin ve yöneticilerin SQL Server’a erişmesini sağlamak için çok çeşitli grafik araçlarıyla bir dizi zengin komut dosyasıdüzenleyicisini bir araya getirir. Management Studio, Microsoft üzerinden ücretsiz olarak da indirilebilmektedir ancak DorukNET Azure Pack platformu üzerindeki SQL Server sunucularında kurulu gelmektedir. Bu nedenle oluşturduğunuz sunucularda özellikle Management Studio kurmanız gerekmeyecektir.

Bu yazıda Azure Pack platformu üzerinde oluşturulan SQL Server kurulu sunucularda veritabanıyedeğini nasıl alabileceğiniz hakkında bilgi verilecektir.

MS SQL VeritabanıYedek Alma (MSSQL Backup)
MSSQL veritabanıiçin .bak , .sql ve “.ldf & .mdf” gibi uzantılar için farklıyöntemlerle veritabanıyedekği oluşturabilirsiniz. Microsoft SQL Server 2014 üzerinde Management Studio kullanarak aşağıdaki adımlarla MSSQL veritabanıyedeği alabilirsiniz.

FarklıSQL Server’de alınan yedeklerinizin Azure Pack platformunda oluşturulan SQL Server restore etmek istediğinizde hata alabilirsiniz. Azure Pack platfomunda Microsoft SQL Server 2014 sürümü kullanılmaktadır. Bu nedenle farklıbir sunucuda örneğin SQL Server 2008 vb. gibi bir sürüm kullanıyorsanız veritabanıgeri yükleme (Restore) işlemi sırasında hata alabilirsiniz. Fakat generate script yöntemi mevcut SQL sunucunuz üzerinden alt SQL sürümlerine uygun yedek alabilirsiniz.

Generate Script, Microsoft SQL veritabanıyedekleme işlemlerinde en sık kullanılan yöntemdir. .sql uzantılıolarak alınan yedek dosyalarıherhangi bir metin editörü ile açılarak içerisindeki veriler el yordamıyla değiştirilebilmekte ve düzenlenebilmektedir ancak .bak formatında alınan veritabanıyedeklerinde farklıSQL sürümlerinde restore işleminde hata yaşanabilmektedir. Bu nedenle eğer aynıSQL sürümleri içerisinde backup / restore işlemi uygulanacaksa talebiniz halinde .bak uzantılıyedek alabilirsiniz.

Generate Script Yöntemi ile SQL Yedek Nasıl Alabilirim?

Windows SQL Server sunucunuza RDP erişimi sağlayarak Microsoft SQL Server Management Studio üzerinden aşağıdaki adımlarla veritabanınızıyedekleyebilirsiniz.